Editorial

Wereld Malaria Dag 2023: Malaria Programma jaarverslag over 2022

  • Posted 7 months ago
  • General

Het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren op Wereld Malaria Dag 2023 haar jaarverslag over 2022 gepubliceerd.

Dit is een bijzonder verslag omdat in 2022 voor het eerst geen nationale malaria cases werden gediagnosticeerd. Dat wil zeggen dat de malaria transmissie in Suriname succesvol is onderbroken. Een geweldige mijlpaal.

Inmiddels is Suriname 20 maanden malaria-vrij. Sinds september 2021 worden er alleen import-malaria cases vastgesteld en behandeld. Dit zijn met name mobiele migranten die actief zijn in de goudsector. Het thema van Wereld Malaria Dag voor dit jaar is “Time to deliver zero malaria: invest, innovate, implement.”

Suriname heeft laten zien hoe met een innovatieve strategie resultaten kunnen worden bereikt. De innovatie is erop gericht om mensen in afgelegen gebieden effectief te bereiken met malaria diagnostiek en behandeling.

De volgende stappen voor het Ministerie van Volksgezondheid zijn om een malaria-vrij certificering voor Suriname aan te vragen bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), en verder om samen met onze buurlanden te werken aan regionale malaria eliminatie.

Alleen zo kunnen we voorkomen dat malaria terugkomt.

Het Malaria Programma jaarverslag 2022 is aan te vragen via [email protected]

PDF link: Jaarverslag

Discussion

Keep it polite and friendly  – Give helpful, constructive feedback.

  • Recently added on our platform