Editorial

Nederlandse paspoort verlengen

  • Posted 8 months ago
  • Announcement

Bericht voor alle Nederlanders woonachtig in Suriname en voor hen die naast de Nederlandse ook de Surinaamse nationaliteit hebben

Op 9 maart 2024 is het tien jaar geleden dat de geldigheid van het Nederlandse paspoort van 5 naar 10 jaar werd uitgebreid. Per dezelfde datum werd de vervaltermijn van de Nederlandse nationaliteit uitgebreid van 10 naar 13 jaar. Dit betekent concreet dat wanneer u een dubbele nationaliteit heeft, u de Nederlandse nationaliteit verliest wanneer u niet binnen 13 jaar na uw laatste paspoortaanvraag een nieuw paspoort of een Verklaring Behoud Nederlanderschap aanvraagt.

Wij verwachten dat vanaf het vierde kwartaal 2023 het aantal paspoortaanvragen fors zal stijgen, omdat dan in vele gevallen de geldigheid van paspoorten zal aflopen. Nederlanders die in 2014 een nieuw paspoort hebben aangevraagd hoefden immers niet in 2019 (5 jaar geldigheid) maar pas in 2024 een nieuw paspoort aan te vragen. De ambassade zal zich hier tijdig op voorbereiden door vanaf oktober 2023 een dubbel aantal afspraken open te stellen in het systeem en zal actief monitoren of daarmee de verwachtte toestroom beheersbaar blijft.

Wij adviseren u rekening te houden met de te verwachten stijging van het aantal paspoortaanvragen en de verlenging van uw paspoort niet uit te stellen tot het laatste moment.

Discussion

Keep it polite and friendly  – Give helpful, constructive feedback.

  • Recently added on our platform