Editorial

Caricom voorzitter lanceert CIMSuPro

  • Posted 1 year ago
  • News

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft in samenwerking met Rahid Doekhie, de ontwerper van het CARICOM Interactive Marketplace en Suspension Procedure (CIMSuPro), dit platform in 2010 geïntroduceerd. Het betreft een virtuele marktplaats waarop grondstoffen (eindproducten) kunnen worden aangeboden door de CARICOM lidlanden. Tevens is CIMSuPro het virtuele loket waar vrijstellingen (suspensions) van invoerrechten kunnen worden aangevraagd. President Chandrikapersad Santokhi van Suriname, die tevens de huidige voorzitter is van de CARICOM, heeft dit platform op 22 september 2022 gelanceerd door het product Kerrie massala op de virtuele marktplaats te plaatsen. De ministers van EZ, Rishma Kuldipsingh en ad- interim van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, Krishna Mathoera waren ook aanwezig.

Minister Kuldipsingh wees in haar toespraak erop, dat dit een mijlpaal is voor ondernemers binnen de Caricom. De bewindsvrouw benadrukte dat één van de beleidsdoelen van EZ is om handel te faciliteren zonder onnodige barrières en om een eerlijke concurrentie voor ondernemers te creëren. Tijdens een korte online (zoom) lanceringsceremonie waren onder andere ook aanwezig: de assisent secretaris-generaal van de Caricom, Wayne McCook, die aan het hoofd stond van de launch, Gordon Charles, vertegenwoordiger van de Caricom private sector, secretaris-generaal van de Caricom, Carla Barnett, en de ontwerper van CIMSuPro, Rahid Doekhie. Tijdens de lancering gaf Rahid Doekhie in details aan hoe het platform werkt.

Het opzetten van het platform zorgt ervoor dat de intraregionale handel en productie binnen de CARICOM wordt bevorderd. Verder moet CIMSUPRO gezien worden als een oplossingsmodel voor de diverse problemen en lange wachttijden die ontstaan bij de verzoeken voor opheffing van het gemeenschappelijk buitentarief (CET) bij importen van buiten de Caricom. De aanvragen kunnen nu binnen enkele dagen worden afgehandeld. De bedoeling is ook om de leveranciers en kopers van de Caricom landen gratis hun producten te laten registreren om zoveel mogelijk internationaal aandacht te trekken. De producten dienen wel aan de normen en waarden van de Caricom te voldoen. Minister Kuldipsingh deed tot slot een beroep op alle ondernemers om zich te registreren via het platform.

Discussion

Keep it polite and friendly  – Give helpful, constructive feedback.

  • Recently added on our platform